top of page

Varhaiskasvatus Sumpulassa 

Sumpulassa varhaiskasvatuksen pohjana ovat

  • varhaiskasvatuslaki

  • valtakunnalliset varhaiskasvatuksen perusteet

  • Tampereen kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma.

 

Tämä näkyy suunnitelmallisena ja tavoitteellisena kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostamana kokonaisuutena, jossa painottuu erityisesti arjen pedagogiikka. 

Varhaiskasvatussuunnitelma (vasu)

 

Laadimme jokaiselle lapselle oman varhaiskasvatussuunnitelman (vasu) pääsääntöisesti kahden kuukauden kuluessa hoidon aloituksesta.

 

Varhaiskasvatussuunnitelmaa tarkastellaan tarvittaessa, minimissään kerran vuodessa. 

Tästä pääset Tampereen kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaan:

https://www.tampere.fi/sites/default/files/2022-10/Tampere_varhaiskasvatussuunnitelma_2022_www.pdf 

Pedagoginen suunnitelma

 

​​Laadimme koko ryhmän pedagogisen suunnitelman (ryhmävasu) lasten henkilökohtaisten varhaiskasvatussuunnitelmien pohjalta toimintakaudeksi kerrallaan (kevät/syksy).

 

Ryhmävasuun sisältyy vasujen tavoitteiden lisäksi valtakunnallisen sekä paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laaja-alaisen oppimisen osa-alueet. Meillä on nähtävissä Sumpulan pedagoginen suunnitelma aina kahdeksi kuukaudeksi kerrallaan.

 

Suunnitelmassa kerromme tarkemmin suunnittelemastamme toiminnasta. Otamme suunnitelmissa aina huomioon lasten toiveet ja mielenkiinnon kohteet sekä vanhempien toiveet.  

 

Teemme yhteistyötä neuvolan ja varhaiskasvatuksen erityisopettajan kanssa sekä tarvittaessa olemme osana moniammatillista tiimiä. Ohjaamme tarvittaessa asiakkaitamme Tampereen kaupungin sosiaali- ja perhetyön palveluihin.

Toimintaperiaatteet

Meillä hassutellaan ja sylitellään ja aina on aikaa olla lasten kanssa leikkimässä. Meille tärkeitä arvoja ovat lasten yksilöllinen ja lämmin kohtaaminen sekä tunnetaitojen harjoittelu. 

 

Tuemme aktiivisesti leikkimisen eri muotoja sekä opastamme vuorovaikutustaitoja leikin ohessa. Leikimme turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä, jossa lapsilla on mahdollisuus tutkia ja oppia uutta leikin kautta. Uskomme, että oppiminen on tehokkainta, kun se on hauskaa ja innostavaa. 

 

Viikottaiseen toimintaamme kuuluu mm. kehotunnekasvatusta, liikuntaleikkejä, musiikillista ilmaisua sekä arjen taitojen harjoittelua. Lapsilla on myös mahdollisuus rauhallisiin hetkiin, joissa he voivat levätä ja rauhoittua. 

 

Arkipedagogiikka luo vahvaa pohjaa lapsen minäkuvalle ja itsetunnolle. Kiireettömyys mahdollistaa jokaisen lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja kuulemisen. Hyväksymme lapset sellaisina kuin he ovat eli omana itsenään. Lapsilla on oikeus tulla kuulluksi, nähdyksi, huomioon otetuksi ja ymmärretyksi. Tuemme lasten kasvua ihmisyyteen, joka kunnioittaa ihmisoikeuksia, kestävää elämäntapaa sekä ihmisarvojen loukkaamattomuutta.  

Sumpulassa tarjoamme lapsille​

  • turvallisen ja innostavan leikkiympäristön

  • vapaata ja tasa-arvoista leikkiä

  • terveellistä ja ravitsevaa ruokaa

  • lepoa

  • liikuntaa

  • säännöllisen päivärytmin

 

Tunnistamme kestävän elämäntavan periaatteet ja noudatamme niitä. Huomioimme sosiaalisen, kulttuurisen, taloudellisen ja ekologisen ulottuvuuden.

 

Tuemme lasten perheidentiteettiä ja -suhteita, jotta jokainen lapsi voi kokea oman perheensä arvokkaaksi. ​

 

Hoitopäivän aikana tarjoamme lapsille aamupalan, lounaan ja välipalan. Suunnittelemme ateriat varhaiskasvatuksen ruokailusuositusten pohjalta. Myös lapset pääsevät osallistumaan ja vaikuttamaan siihen, mitä ruokia tarjoamme.

 

Valmistamme Sumpulassa kaikki tarjottavat ruuat itse paikan päällä. Meillä on viikoittain niin kasvis-, liha- kuin kalaruokia. Pystymme tarvittaessa toteuttamaan myös erityisruokavalioita.​​

Sumpulassa aloittaminen

Sumpulassa aloitetaan tekemällä kirjallinen hoitosopimus Sumpulan ja huoltajien välille.

 

Käymme hoitosopimuksen rauhassa läpi huoltajien kanssa. Sopimuksesta jää yksi kappale Sumpulaan ja yksi kappale huoltajille. Ohjeistamme samalla, kuinka voitte hakea Kelasta yksityisen hoidon tukea sekä mahdollista Kelan hoitolisää.

Ennen hoidon aloitusta lapsi ja huoltajat pääsevät halutessaan ulkoilemaan kanssamme Sumpulan pihalle tai lähipuistoon. Lapsi aloittaa hoidon vain Sumpulan aikuisten kanssa sisällä, huoltajalle sanotaan heipat eteisessä. Huoltajat saavat myös “Tervetuloa osaksi Super Sumpulaa” -ohjeen, jossa on hyödyllistä tietoa liittyen hoidon aloitukseen sekä viestintään.

 

Ohjeen liitteenä on lyhyt kysymysosio, joka palautetaan Sumpulaan hoidon alkaessa. 

bottom of page